Haselünne
Nuborgh College Oostenlicht naar Duitsland voor herdenking Kristallnacht
Voor de herdenking van de (Rechs)Kristallnacht is een groep leerlingen met het vak Duits in het pakket van klas OT3 naar de Bödiker Oberschule in het Duitse Haselünne geweest. Haselünne is de partnergemeente van Elburg. Tijdens de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 werd voor het eerst een pogrom (jacht) door de nazi-overheid georganiseerd op joden en hun eigendommen. Veel winkelruiten (glas van kristal) sneuvelden die nacht. Naast deze openlijke aanval werden ook 200 synagogen en 7500 zaken van joden in brand gestoken. Ook joodse ziekenhuizen, scholen en begraafplaatsen moesten het ontgelden en tientallen joden werden gedood.
Na ontvangst om 10.00 uur werd door een Duitse docent de geschiedenis van de joden van Haselünne verteld en het thema 'vluchten' besproken. Daarna volgden de leerlingen in gemengd Nederlands/Duitse groepen een les en gingen ze met elkaar speed-daten. 's Middags was er een speurtocht door de stad. Omdat er op de Duitse school in de namiddag een speciaal eigen gebeuren gepland stond, hebben wij in de bioscoop een speciaal voor ons georganiseerde voorstelling gekeken van de film “The boy in the striped pyamas”. Het verhaal van deze film paste uitstekend bij het thema van de herdenking: de Vlucht. 's Avonds hebben onze leerlingen deelgenomen aan de herdenkingsdienst in de Rooms-Katholieke kerk, waarbij ze een bijdrage (in het Nederlands) leverden. Onze aanwezigheid werd daar zeer op prijs gesteld. Na afloop was er nog een gezellig samenzijn in het parochiehuis waar ook leden van het Elburgse Burgercomité aanwezig waren.
In het kader van uitwisseling tussen beide gemeenten, hoopt de Duitse groep op 4 mei onze dodenherdenking mee te maken. Ook bezoeken ze later Kamp Amersfoort, het monument en de Oude Kerk in Putten, het Anne Frankhuis en het Joods Historisch Museum in Amsterdam en Kamp Westerbork. Deze groep heeft de Tweede Wereldoorlog als themakeuze bij het vak geschiedenis. Voor hen best een moeilijk onderwerp als ze in ons land met de praktijken van het naziregime worden geconfronteerd.
Verslag: T. Breen